Tuesday, 25 October 2011

sumbangan dan mengapa Muammar Gaddafi dibunuh?
Assalamualaikum wbt...semenjak dua menjak ni..gua tertarik pasal kematian pemimpin Libya iaitu muammar gadaffi yang mati dibunuh..sebagai sesama muslim gua rasa simpati juga la kpd beliau kerana dilayan sebegitu rupa dan kematian amat tragis serta mayat dibiarkan busuk sehingga beberapa hari....biarpun kita banyak dikhabarkan beliau seorang yang diktator,, kaki perempuan ,  berperangai pelik, serta dibenci oleh rakyat...namun gua respect juga kat pemimpin Libya ni...kerana beliau adalah satu satu nya pemimpin dalam dunia islam yang tidak tunduk kepada US dan pihak barat..bukan seperti tok2 arab lain....gua  masih ingat lagi, beliau mencampak piagam pertubuhan bangsa bangsa bersatu PBB ketika berucap di hadapan pemimpin dunia,,,punyala garang ...habis pemimpin lain senyap.. ini membuktikan kelantangan beliau dan sikap tidak tolah ansur dan tiada kompromi beliau kepada negara barat!...

tidak dinafikan juga beliau ni ada keburukannya...tapi gua pn malas nak cerita...sebab banyak media2 pun telah war2 kn....beliau pn sudah meninggal..x elok la kalu nak dipangjangkan  lagi..lagi pun,..daripada Allah swt kita datang dan kepada Nya jua kita kembali....kita ni pun hanya lah dipinjam untuk hadir ke alam ini(dunia)....hanya Allah jua la mengetahui siapa sebenarnya kita ni sebagai hambaNya..


gua ada terbaca BBC News tentang wasiat beliau sebelum meninggal kot...amat menyentuh perasaan juga la...
& mudah mudahan Allah mengampunkan dosa2 beliau..amiiin..


pada pandangan gua tugasan almarhum sudah selesai .....
tapi bagi kita ni yang belum dipanggil oleh Allah swt..tilik2 lah pada diri sdiri,,apa sumbangan kita kepada agama Allah ni.(sebagai peringatan bersama)...


sebut pasal sumbangan ni...gua tertarik dengan sumbangan beliau kepada negaranya...tapi gua pelik kenapa sampai sebegitu rupa dia dihukum....dan dibunuh kejam oleh penentang dan rakyat beliau...adakah ini  terpengaruh dengan hasutan dakyah barat..banyak persoalan yang bermain dalam fikiran gua ni adakah dia pejuang sejati ataupun segala berita palsu tentang keburukan beliau adalah rekaan pihak barat yang sememangnya memang mahu menggulingkan Gaddafi???..wallahua'lam..berikut merupakan antara sumbangan beliau kepada negaranya yang gua dapat search... 1. Setiap individu rakyat Libya menerima imbuhan daripada hasil minyak petrol Libya yang dimasukkan terus ke akaun Bank masing-masing. Ini juga amalan Kerajaan Emirat Arab Bersatu yang memperuntukkan didalam Perlembagaan bahawa 40% daripada hasil minyak UAE adalah untuk rakyatnya!
 2. Cukai pendapatan paling maksimum pun hanya 12%.
 3. Bank di Libya tidak mengenakan sebarang faedah atau riba’.
 4. Gaddafi bersumpah bapa dan keluarganya tidak akan memiliki rumah selagi tiap rakyat Libya tidak mempunyai rumah. Bapa Qaddafi sudahpun meninggal dunia tanpa punya rumah, dan Gaddafi serta anak isterinya masih duduk didalam khemah.
 5. Di Libya tidak ada rumah yang dipajak.
 6. Mana-mana rakyat yang mahu bertani atau berladang akan diberikan tanah, haiwan ternakan dan benih percuma.
 7. Tidak ada bil elektrik di Libya.
 8. Pendidikan adalah percuma
 9. Kemudahan perubatan adalah percuma.
 10. Tiap pasangan pengantin baru mendapat peruntukkan one-off payment berjumlah 6,000.00 dinar daripada Kerajaan.
 11. Harga gas terlalu murah pada nilai 12 sen/liter.
 12. Pembelian kenderaan diberi pembiayaan kewangan tanpa faedah.
 13. Satu sistem pengairan dan saliran yang hebat dibina untuk mengujudkan kawasan pertanian yang membebaskan Libya daripada pergantungan kepada sumber makanan luar.
 14. Rakyat dan negara Libya menikmati mutu kehidupan yang tinggi berbanding dengan negara Afrika yang lain.
 15. Kebanyakan sekim kesihatan umum, pendidikan dan minyak dibawah subsidi kerajaan.
 16. Libya mempunyai kadar kematian bayi yang paling rendah dan kadar hayat yang tinggi.
 17. Kadar celik ilmu adalah 90% (sedangkan semasa rampasan kuasa oleh Gaddafi terhadap Raja Idris kadar celik-ilmu hanyalah 10%).
 18. Kurang daripada 5% penduduk yang kelaparan/tanpa rumah; satu jumlah yang jauh daripada Amerika Syarikat;
 19. pabila berlaku kenaikan harga makanan, Gaddafi menghapuskan semua cukai atas makanan.bagi gua

bagi gua sumbangan beliau pada bumi libya memang banyak...mengikut pemerhatian gua tentang sumbangan dia ni merupakan ciri2 negara berkebajikan berteraskan kepadda islam dan tanpa tinduk kepada musuh2 dari barat..negara kita pun kerajaan xda buat macam ni...p/s gua bukan penyokong Muammar Gaddafi kay..tapi gua kagum sumbangang dan kelantangan beliau yang patut diambil sebagai contoh....& Al Fatihah buat Allahyarham.....

No comments:

Post a Comment